Asya piyasaları faiz indirimi umutları arasında ABD enflasyonu ve Çin verilerini bekliyor
Asya borsaları, bu hafta açıklanması beklenen önemli ekonomik veriler nedeniyle bugün temkinli açıldı. Yatırımcılar özellikle ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını etkileyebilecek ABD enflasyon rakamlarına ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin sağlığına işaret edebilecek Çin ekonomik göstergelerine odaklanmış durumda.
Çin’de enflasyonun Nisan ayında yıllık %0,3’e yükselmesi deflasyon endişelerini bir miktar hafifletti. Perakende satışlar ve sanayi üretimi rakamlarının 17 Mayıs 2024 Cuma günü açıklandığında daha fazla iyileşme göstermesi bekleniyor. Ayrıca, Çinli yetkililerin yurtiçi teşvik harcamalarını finanse etmek için 1 trilyon yuan (138,39 milyar $) tutarında tahvil ihraç etmeye hazırlandığına dair haberler var.
Çin mavi çipleri yedi ayın zirvesine ulaşırken, MSCI’nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi bir önceki hafta 15 ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra sabit kaldı. Japonya’nın Nikkei endeksi, Japonya Merkez Bankası’nın yendeki daha fazla kayıplara karşılık olarak faiz oranlarını artırabileceği spekülasyonunun etkisiyle %0,2’lik hafif bir düşüş kaydetti.
ABD’de açıklanacak Nisan ayı enflasyon raporu merakla beklenirken, medyan tahminler çekirdek tüketici fiyatlarında %0,3’lük bir artışa işaret ediyor ki bu da Mart ayındaki %0,4’lük artıştan bir düşüş anlamına geliyor ve yıllık oranı %3,6’ya düşürme potansiyeli taşıyor. TD Securities analistleri, enflasyon verilerindeki küçük bir değişikliğin bile piyasa beklentilerini önemli ölçüde etkileyebileceğini belirtti.
Daha düşük bir enflasyon rakamı, Federal Rezerv’in para politikasını Temmuz ayı gibi erken bir tarihte gevşetme olasılığını artırabilir ki bu şu anda %25’lik bir olasılık olarak görülüyor. Tersine, daha yüksek bir enflasyon oranı, herhangi bir faiz indirimini Eylül sonrasına erteleyebilir ve piyasanın 2024 yılında 42 baz puanlık gevşeme beklentisini zorlayabilir.
Enflasyon verilerinin yanı sıra ABD’de üretici fiyatları, perakende satışlar ve işsizlik başvuruları rakamları da açıklanacak. Avrupa enflasyonuna ilişkin nihai raporların Avrupa Merkez Bankası’nın Haziran ayında faiz indirimine gitmesi yönündeki beklentileri desteklemesi bekleniyor.
Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’ın 14 Mayıs 2024 Salı günü Hollanda merkez bankası başkanı ile birlikte konuşma yapması planlanıyor, bu da Fed’in mevcut düşüncesi hakkında daha fazla bilgi sağlayabilir.
Kazanç cephesinde, S&P 500 vadeli işlemleri ve Nasdaq vadeli işlemleri, güçlü şirket kazançlarının etkisiyle geçen hafta yaşanan rallinin ardından bugün erken saatlerde çok az değişiklik gösterdi. S&P 500 şirketlerinin %80’i raporlama yaparken, kazançlardaki %7,8’lik artış Nisan ayında beklenen %5,1’lik büyümeyi aştı. Nvidia’nın (NASDAQ:NVDA) 22 Mayıs 2024 tarihli raporuyla birlikte ‘Muhteşem Yedili’nin kazançlarının %49 oranında artacağı öngörülüyor.
Perakende devleri Walmart (NYSE:WMT), Home Depot (NYSE:HD) ve teknoloji firması Cisco (NASDAQ:CSCO) bu hafta kazançlarını açıklayacak şirketler arasında yer alıyor.
Küresel endeksler son haftalarda rekor seviyelere ulaşarak küresel ekonominin temelindeki güce olan güveni yansıttı. Bu görüş, finansal piyasa performansının küresel ekonomik dayanıklılığa işaret ettiğine inanan JPMorgan’ın ekonomik araştırma başkanı Bruce Kasman tarafından da yineleniyor.
ABD doları, ABD ekonomisinin göreceli gücünden destek alarak iyi performans göstermeye devam ediyor ve şu anda 155,92 yenden işlem görüyor. Euro, dolar karşısında 1,0770$ seviyesinde sabit kaldı. Altın, momentum fonlarından gelen talep ve Çin’den gelen istikrarlı alım faaliyeti nedeniyle geçen hafta %2,5 artarak ons başına 2.362 dolardan fiyatlanıyor.
Petrol fiyatları, yaz sürüş sezonu başlamadan hemen önce ABD benzin ve distilat stoklarındaki artışın ardından Brent ham petrolünün varil başına 82,52 dolara ve ABD ham petrolünün varil başına 78,05 dolara düşmesiyle düşüş yaşadı.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.